Her hafta sizlere, ekonomi ve piyasalardaki dikkat çekici gelişmeleri bir bankacının bakış perspektifinden sunmak için "Paylaşmaya Değer"ler haber bültenini hazırlıyor olacağım. Bu hafta dördüncü bültendeyiz. 📈💡
Yazılarımı, bir çırpıda okuyabileceğiniz, toplamda 10 dakikanızı alacak şekilde hazırlıyor olacağım. ⏱️ Ancak, eğer bu kadar vaktiniz yoksa da üzülmeyin, "Paylaşmaya Değer" bültenine her zaman yeniden uğrayabilir, ara ara göz atabilirsiniz. 📚
Desteklerinizle bültenimizi daha da zenginleştireceğiz!
Paylaşmaya Değer'ler
23 Eylül - 27 Eylül 2024 arası Paylaşmaya Değer'ler...
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) BDDK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan son düzenlemelere göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma kolaylıkları getirildi. BDDK, kredi kartı borçlarını ve 30 günü aşkın gecikmiş ihtiyaç kredisi ödemelerini 60 aya kadar yapılandırma imkanı sundu. Ayrıca, kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesinde %20 ve %40 oranlarına göre ayrım yapılan sınır 25 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkarıldı. TCMB ise kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranlarını dönem borcuna göre değişken olarak belirledi ve yapılandırmada kullanılacak faiz oranını %3,11 ile sınırladı. Yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.
- TCMB toplam rezervleri, 20 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 842 milyon dolar yükselişle 156 milyar 392 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
- İkinci el taşıt alışverişinin daha güvenli hale getirilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla oluşturulan "Güvenli Ödeme Sistemi' bugünden itibaren zorunlu hale geldi.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle yerel asgari kurumlar vergisinden istisna ve indirimlere kadar birçok başlıkta düzenlemeye gidildi.
Asgari Kurumlar Vergisi: Vergi, beyan edilen kazancın %10'undan az olamaz. Yeni işe başlayanlara 3 yıl boyunca asgari vergi uygulanmayacak.
İstisna ve İndirimler: İştirak kazançları ve AR-GE indirimleri kapsam dışı. Yatırım fonları ve gayrimenkul gelirlerine kısmi vergi istisnası uygulanacak.
Kurumlar Vergi Oranları Artışı: Reel sektör için %25, bankalar için %30, ihracatçılar için %20, halka açık şirketler için %23, imalatçılar için %24 vergi oranı.
Yurt Dışı Hizmetlerde İndirim: İhracat kazançlarına %5 puan indirim, yurt dışına verilen hizmetlerde %80'e kadar vergi indirimi.
Katılım Finans Muafiyeti: Katılım Finans Kefalet A.Ş. kurumlar vergisinden muaf tutuldu.
Takibe Değer’ler
- OpenAI CEO’su Sam Altman, bu haftanın başında kişisel blogunda yayınladığı "The Intelligence Age" (Zeka Çağı) başlıklı yazısında yapay zekâ (AI) ile insanlığın büyük bir ilerleme kaydedeceğini vurguluyor. Önümüzdeki birkaç bin gün içinde süper zekâya ulaşmanın mümkün olabileceğini belirterek, AI'nin insanların çözmekte zorlandığı sorunları çözecek kapasiteye sahip olacağını ve herkesin yaşamını iyileştirecek yeni refah düzeylerine ulaşılacağını ifade ediyor. Yapay zekânın kişisel asistan gibi çalışarak eğitimden sağlığa birçok alanda devrim yaratacağını dile getiriyor. İşgücü piyasalarında yapay zekânın önemli bir değişikliğe (iyi ve kötü) neden olacağını, ancak bu değişimlerin beklenenden daha yavaş gerçekleşeceğini söylüyor. Ayrıca yapılacak işlerin tükenmeyeceğine, hatta gelecekte bugünün “gerçek iş” olarak görülmeyen faaliyetlerin bile önem kazanacağına inanıyor.
Hatırlatma
Her türlü destek, iş birlikteliği ve iletişim için “aa@ahmetalper.com” e-posta adresimden bana ulaşabilirsiniz. 📧🤝
www.ahmetalper.com kişisel sitemden diğer yazılarıma da erişebilirsiniz.
Ayrıca, LinkedIn profilim sayesinde irtibata geçebiliriz. 💼🔗
Gelecek hafta yeniden bir araya gelebilmek dileğiyle. 🌟
Hoşça kalın. 🙋
aA.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler