01/08/2015

Oslo Gezisi

Oslo Opera Binası
Efendim Merhabalar, bir önceki yazımda Norveç'in tarihini, ekonomik yapısını ve siyasi görünümü ifade yazan bir yazıyla karşınızdaydım. Ülke hakkında temel bilgileri öğrendikten sonra asıl şimdi Oslo seyahatimin detaylı bir şekilde  paylaşımını yapabilirim.

Öncelikle Oslo'yu bir tanıyalım...

Oslo Hakkında Bilgiler

Norveç’in başkenti ve en büyük şehri olan Oslo, Kopenhag, Stockholm ve Helsinki’den sonra İskandinavya’nın dördüncü büyük şehri olma özelliğine de sahip. Norveç 5 milyon nüfusa sahipken, Oslo da yaklaşık olarak 900 bin nüfusa sahiptir. Norveç kıt kaynaklara sahip bir ülke iken, 1970’lerden itibaren petrol ve doğal gaz gelirleriyle süratle zenginleşmiştir. Dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerinden olan Norveç günümüzde kişi başına düşen milli gelir itibarıyla en zengin ülkeler arasındadır. "En”lerin şehri Oslo da, dünyanın en pahalı şehirleri arasında da yerini alıyor. Yeşil tepeler, dağlar ve fiyortlarla çevrili Oslo’da 40 ada ve 343 göl bulunmakta. 1049 yılında Kral III.Harald tarafından kurulan Oslo, zaman içinde şehir Christiania ve Kristiania isimlerini kullandıktan sonra 1925'te günümüzdeki adı Oslo ismini aldı.


The Vigeland Park
100 yıl öncesine ait Hıristiyan gömüleri, Oslo Limanı’nda bulunan Akershus Kalesi, Vegeland Parkı’ndaki heykelleri, Viking gemilerini görebileceğiniz deniz müzeleri, tiyatro ve opera binaları ile yeşilin binalardan daha fazla olduğu, doğaya, kültür ve sanata saygı duyan bir şehir. Tarih, kültür, sanat ve doğa dörtlüsüne doyacağınız Oslo, kuzeyde bulunması nedeniyle elbette kışın oldukça soğuk bir şehir. Oslo’yu gezmek için en uygun aylar haziran, temmuz ve ağustos. Ben Temmuz ayında gitmeme rağmen bulunduğum süre içerisinde sıcaklık 12-17 santigrat derece arasında değişti. Bir günümü de yağmurlu geçirdim; fakat Türkiye'de bu kavurucu sıcaklardan uzaklaşabildiğim için şanslı ve mutluydum.

Oslo yaklaşık 50 müzeyi ve çok sayıda sanat galerisini bünyesinde barındırmaktadır.

Şehir merkezi çok büyük olmadığından genelde yürüyerek şehri dolaşabilirsiniz. Yorulduğunuz zamanda ise benim önerim tramvaya binip son durağına kadar gidip, başka bir tramvay veya otobüs hattıyla geri dönmek. Bu yöntem sizi hem dinlendirirken hem de yeni yerler görmüş olmanıza fırsat tanıyacaktır.

Oslo Pass, flytoget biletim ve Oslo haritam
Bu kadar pahalı bir şehirde nasıl gezilir, nasıl müzelere girilir, nasıl toplu araç kullanılır diye soruların tüm cevabı Oslo Pass. Bir nevi hayat kurtaran bir sihirli değnek. Neden mi? Şehirdeki 30'dan fazla müzeye ve görülmesi gereken mekanlara ücretsiz giriş, toplu taşıma araçlarıyla ücretsiz yolculuk, eğer arabanız varsa belediye otoparklarına ücretsiz park etme, ücretsiz havuza girebilme, ücretsiz yürüyüş turu, 1,5 saatlik mini cruise fiyord turu ve indirimli restoranlar, bisiklet kiralama, geziler, konser biletleri ve benzeri birçok şeyi de Oslo Pass sayesinde indirimli bir şekilde yapabiliyorsunuz.

Öncelikle bu şehrin pahalı bir yer olduğunu bilerek gelmelisiniz ve ona göre de önlemlerinizi almanız gerekir. Gezinin en önemli kuralı enerjinizi kaybetmemek. Bunun içinde yemeden içmeden ödün vermemek gerekir. Mesele yarım litre suyun fiyatı 10 türk lirası civarında; lakin parklarda, meydanlarda ve musluklardan tertemiz su akıyor.

Tabi şunu da bilmek gerekir şehirde uygun alışveriş yapabileceğiniz yerler her zaman muhakkak vardır. Bunları önceden araştırmak gerekir.  Ben yanımda gezi boyunca ihtiyaç duyabileceğim yiyecekleri ve meyveleri beraberimde getirdim. Tropikal meyve ve konserve balık fiyatları da Türkiye'ye göre daha ucuz olduğunu gözlemledim. Tamam bu şehir pahalı; ama önlemimi aldığım için herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım.

Oslo'da yaşadığım benim için ilginç olan olaylardan biri de, havanın saat 22.04 gibi kararmasıydı. Gün içerisinde



Seyahat Bilgileri



24-27 Temmuz 2015 tarihleri arasında Oslo'da bulundum. Aylar önceden Norwegian havayolu şirketinden uygun fyata aldığım uçak bileti ile Sabiha Gökçen'den Oslo Lufthavn havalimanına indim. Avrupa'nın en iyi low-cost havayolu şirketi seçilmiş. Low-cost olmasına rağmen genç filosu ve koltuk aralığı ile rahat bir yolculuk sunuyor. Norwegian ile gökyüzünde ücretsiz wi-fi hizmetinin tadını çıkarabilirsiniz.

Uçağım Sabiha Gökçen'den 21.50'de havalanıp, 00.30 Oslo Lufthavn'a indi. Havayolundan şehir merkezine gitmek için çeşitli alternatifler var. Havalimanı otobüsleri, taksiler ve tren. Ben flytoget'i tercih ettim. Haftaiçi her 10 dakikada bir , haftasonu da 20 dakika da bir şehir merkezine karşılıklı seferleri oluyor. Havalimanından şehir merkezine 19-22 dakika arasında ulaşıyorsunuz.

Otel rezervasyonumu da booking.com üzerinden yaptım. Oslo Sentralstasjon'a yakın olan Comfort Hotel Xpress Central Station'ı tercih ettim. İlk gün burada kaldıktan sonra bana Opera Bina manzaralı diğer oteli Comfort Hotel Børsparken'e otele geçiş yapabileceğimi bahsettiler ve kabul ettim.

Oslo'ya gelmeden önce paranızı Norveç Kronuna çevirmenizi öneririm. Ülkemizdeki gibi burada çok sayıda döviz bürosu bulunmamakta.

Seyahata başlamadan önce yapılması okunması gerekenler var. Öncelikle Lonely Planet'in şehir hakkında önerilerini tavsiyelerini, benim gibi seyahat bloggerlarını, resmi turizm ofislerini ve sözlükleri okurum, orada çekilen filmleri ve videoları inceler, tarihini araştırırım, sosyal medyadan mekanların fotoğraflarını görür, gitmeden bir nevi gezmiş kadar görsel ve yazılı belgeye sahip olurum.

Gezdiğim Yerler

Evet efendim, Oslo'da gezilecek birçok müze ve yapılacak birçok aktivite var. Bu kısa seyahatim için hepsini yapmak ne yazık ki mümkün değildi. Belli bir başlı en önemli yerlere gitmeye özen gösterdim. Yazımda gittiğim sadece ziyaret ettiğim yerlerden bahsedeceğim.

Oslo City Hall


Oslo Belediye Binası, 1990 yılından beri Nobel Barış Ödülünün töreni bu salonda gerçekleşmektedir. Bina 1950 yılında hizmete girmiştir. 1900-1950 yılları arasındaki Norveç tarihi, kültürü ve çalışma hayatını ele alan motiflerle dekore edilmiştir. Norveççe: Oslo rådhus (Fotoğrafları büyütmek için tıklayın üzerilerine tıklayınız.)


Nobel Peace Center

2005 yılında, Norveç ve İsveç kraliyet ailesi üyelerinin katıldığı bir törenle yaptırılan Nobel Barış Merkezi, Alfred Nobel hakkında bilgilerin yer aldığı, geçici sergilerin ve konferansların da düzenlendiği kültür-sanat merkezidir. Nobel Barış Ödülü Norveç tarafından verilmektedir. Diğer ödüller İsveç tarafından veriliyor. Nobel Barış Ödül töreni Oslo City Hall'de yapılmaktadır. Burada da geçmişten günümüze Nobel Barış Ödülü alanların bilgileri yer almaktadır. Norveççe: Nobels Fredssenter


National Gallery


The Scream
National Gallery
Norveçli ve Avrupalı birçok sanatçının sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır. Pazar günleri ücretsiz ziyaret edilebilmektedir. Ulusal Galeri'nin en değerli eseri Norveçli ressam Edvard Munch'un Çığlık potresidir. Çığlık, Mona Lisa tablosundan sonra dünyada tanınan en meşhur tablodur. Çığlık resminde ön planda ızdırap çeker gibi görünen bir figür, arka planda ise Ekeberg tepesinden Oslofjord’un görünümü yer alır; Oslofjord göğü kan kırmızısı rengindedir. Edvard Munch tarafından çizilmiş 4 adet versiyonu bulunmaktadır. 1994 ve 2004 yıllarında tablo çalınmıştır ve sonra bulunmuştur. 2012 yılında 119.9 milyon dolar gibi rekor bir fiyata satılmıştır. Norveççe: Nasjonalgalleriet


Akershus Castle


Şehir merkezinde Oslo Liman bölgesinde yer alan bir Orta Çağ kalesidir. 1290 yılı civarında, Kral Haakon döneminde yapılmaya başlanan kale, II. Dünya Savaşı’nın ardından hapishane olarak da kullanılmış. Kalenin içinde Akershus Kalesi Kilisesi, Norveç Silahlı Kuvvetleri Müzesi, Norveç Direniş Müzesi, Norveç Kraliyet Mezarlığı da gezilecek diğer tarihi yerlerdir. Norveççe: Akershus slott



The Royal Palace


19. yy’da yapılan saray Norveç’in en önemli tarihi yapıları arasında sayılıyor. 173 odalı sarayın önünde Norveç-İsveç kralı Karl Johan’ın bir heykeli yer almakta. Yaz aylarında sarayın belli bölümlerini rehberle birlikte gezebilir, sarayın çevresindeki küçük yeşillik alanda yürüyüş yapabilirsiniz. En dikkat çekici kısım ise her gün 13:30’da geleneksel giysili askerlerin yaptığı nöbet değişimi. Norveççe: Slottsplassen



Karl Johans gate


Şehrin en önemli yürüyüş parkuruna sahip olan Karl Johans Caddesi, aynı zamanda alışverişin en yoğun yaşandığı bölgedir. Caddenin etrafında dünyaca ünlü markaların mağazalarını bulabilirsiniz. İstanbul'la kıyaslamak gerekirse minik bir İstiklal Caddesi diyebiliriz.


Oslo Cathedral


Karl Johans Caddesinin hemen yanı başında yer alan Oslo Katedralinin bahçe kısmında kafeler ve restoranlar yer almaktadır. Norveççe: Oslo domkirke



Historical Museum


Norveç'te tarihöncesi çağ ve orta çağda bulunan öğeleri kapsayan bir tarih müzesi konumundadır. İçerisinde 3 bölüm bulunmaktadır. Oslo Passı olmadan gezeceklere duyuru; buradan veya Viking Müzesinden alınan biletler 48 saat içerisinde iki müzede de geçmektedir. Norveççe: Historisk Museum


Oslo City Museum


Oslo Şehir Müzesi, Frogner Park'ın içerisinde ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz bir müze. Oslo'nun şehir merkeziyetçi tarihini, sosyal yaşamını, evlerin gelişimini fotoğraflarla ve sergilerle anlatan güzel bir müze. Vigeland Park'ın hemen alt kısmında yer almakta. Geç saatte açılıp, erken kapanmakta ziyaret edecekler müze saatlerini dikkate almalı. Norveççe: Bymuseet

Oslo Central Station


Oslo Merkez İstastonu Gardermeon Havalimanına giden flytoget trenlerinin ve NSB trenlerinin kalkış istasyonu, içerisinde cafeler, marketler ve ofisler yer almakta. Biletler genellikle kredi kartıyla bilet makinesinden alınmakta. Norveççe: Oslo Sentralstasjon



Norwegian Folk Museum


Norveç Halk Müzesi 155 birbirinden farklı geleneksel evleriyle ve 1200 yıllarda ahşaptan inşa edilen Stave Kilisesi ile Avrupa'nın en büyük açık hava müzesi özelliğini taşımakta. Bunun yanı bu evlerin içerisinde müze çalışanları o dönemin yaşamını yansıtmaktalar. Mesela bir eve giriyorsunuz, karşınızda yansıttığı dönemin kıyafetleriyle evinde hamur açan bir teyze veya bir bakkalda sadece yansıttığı dönemin ürünlerin satışını yapan genç bir kadın. Bugün gibi birçok evde canlandırma yapılmakta. Benim gördüklerim; bir restoranda dans eden çift ve müzisyen, bakkal, hamur açan teyze, çay demliyen teyze, çiftçi, örgü ören bir kadın... Bu müzenin konseptini çok beğendim, ülkemizde de uygulanabilir. Çok büyük bir müze, en az yarım gününüzü ayırmanız gerekebilir. Norveççe: Norsk Folkemuseum


The Kon-Tiki Museum

Kon-Tiki, Norveçli bilim insanı Thor Heyerdahl ve beş arkadaşının 1947'de Güney Amerika'nın batı kıyılarından Tahiti'nin doğusundaki adalara yaptıkları yolculukta kullandıkları sal. Heyerdahl, eski çağlarda Amerika'da yaşayan insanların, okyanusu salla geçerek Polinezya'da koloniler kurmuş olabileceği düşüncesini kanıtlamak istiyordu. Heyerdahl, arkadaşlarıyla birlikte Callao'da (Peru) yetişen balsa ağacı kütüklerinden yaptığı ve efsanevi İnka tanrısı Kon-Tiki adını verdiği bu salla 4,300 millik yolu 101 günde almayı başardı. The Kon-Tiki Museum




Norwegian Maritime Museum


Norveç Denizcilik Müzesi deniz resimleri, gemi inşa teknikleri, tekne modelleri, balıkçılık ve deniz arkeolojisine ait objelerin yer aldığı müze 1914’te inşa edildi ve mimari ödül kazanmış olmasıyla bile görülmeye değer. Norveççe: Norsk Maritimt Museum

Fram Museum - The Polar Ship Fram


Fram, özellikle Kuzey Kutbu ve Antarktika keşiflerinde Norveçli gezgin ve araştırmacılar tarafından kullanılmış bir çeşit gemi. Fram'ın dünyada ahşaptan yapılmış en sağlam gemi olduğu sanılmaktadır. Bu gemi, Fridtjof Nansen'in 1893 tarihli keşif gezisi için Norveçli bir gemi yapımcısı olan Colin Archer tarafından tasarlanmıştı. 1893 - 1912 yılları arasında Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Oscar Wisting, ve Roald Amundsen'in katıldığı ünlü Arktik (Kuzey Kutbu) keşiflerinde kullanıldı. Fram aynı zamanda her iki kutupta da en kuzey ve en güney noktalara ulaşmış ilk ahşap gemidir. Fram Museum'da Fram gemisi sergilenmekte. Tripadvisor sitesi tarafından 2015'te Norveç'in en iyi müzesi seçilmiş. Norveççe: Frammuseet



The Viking Ship Museum

9. yüzyıldan kalma, dünyanın en iyi korunmuş Viking gemilerinin sergilendiği müzedir. Müzede gemilerin dışında Viking dönemine ait çadırlar, mezarlar, ahşap oyma işleri, kızaklar ve bir at arabası da yer almaktadır. Norveççe: Vikingskipshuset



Ferry to the Museum at Bygdøy


Müze adası diye tabir edilen Bygdøy bölgesine Nobel Barış Merkezinin önünden kalkan botlarla gidip geldik. Otobüsle gitmek yerine bu hat daha güzel. 

Vigeland Sculpture Park


Çimler ve ağaçlarla çevrili caddenin üzerinde heykellerin yer aldığı, muhteşem güzellikteki Vigeland Parkı, Oslo’ya gittiğinizde belki de ilk görmeniz gereken yer olmalı. Gustav Vigeland tarafından yapılan 212 tane bronz ve granit heykelle hem sanata hem de doğaya doyacağınız parkta yürüyüş dışında piknik de yapabilirsiniz. Vigeland Park

The Norwegian National Opera & Ballet


Oslo Opera Binası kutupları ilham alarak inşa edilmiş bir yapı. Çatısına yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Bu noktadan gün batımını buradan takip etmek veya içerisindeki cafeden bir kahve içerek keyif sürmenizi tavsiye ediyorum. 

Oslo Mini Cruise: Hop on-hop off


Oslo fiyordu içerisinde 1,5 saatlik tekne ile tur yapılmakta. 3 durakta durup yolcu alıp-indirmektedir. 72 saatlik Oslo Pass alanlara 1,5 saatlik Mini Cruise turu ücretsiz. Ayrıntılar için tıklayın.



Ve Diğer Noktalar



Evet efendim, Oslo'da bulunduğum süre boyunca gezdiğim yerleri detaylı bir şekilde paylaşmaya özen gösterdim. İnşallah beğendiğiniz bir yazı olmuştur. E-posta adresime veya sosyal medya hesaplarım üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler